Czekolada – zdrowa czy nie?
Jak to jest z tą czekoladą. Niby słodycz, ale czekoholicy szukają powodu, by poczuć się trochę mniej winnym z powodu pobłażania sobie i ciemną czekoladę mogliby nazwać warzywem – w końcu pochodzi z nasion drzewa. Dodatkowo czekolada pojawia się na listach super żywności, dobrej dla serca i nastroju. Czy to prawda?
Dobra wiadomość dla czekoladoholików
Spożywana z umiarem (jak wszystko) ciemna czekolada oferuje całe mnóstwo korzyści dla organizmu. Jest bogata w związki, które jak stwierdzono zmniejszają stany zapalne, obniżają„ zły ” cholesterol LDL, obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko chorób serca i nie tylko. To dobra wiadomość dla osób lubiących czekoladę.
Korzyści czekolady
Korzyści zdrowotne ciemnej czekolady pochodzą z flawonoidów. Flawonoidy są produkowane przez rośliny. Nadają kolor żywności, więc ciemna czekolada zawiera ich więcej niż czekolada mleczna, a biała czekolada nie dostarcza prawie wcale.
Flawonoidy działają jako przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne, poprawiając przepływ krwi, korzystnie wpływając na serce i mózg, a nawet chroniąc przed rakiem. Mogą też wpłynąć pozytywnie na wyniki sportowe.
Ile kostek czekolady zjadamy
Problem zazwyczaj leży w ilości pochłoniętej czekolady. Bo kto przestaje po skubnięciu jednej kostki? Cała tabliczka to zazwyczaj 500-600kcal. Nawet gorzka czekolada zawierająca 70% kakao dostarczy 25-30g cukru na 100g. Zaleca się spożywanie nie więcej niż 6 łyżeczek dodanego cukru dziennie, a jeśli grozi Ci cukrzyca lub choroby serca, szczególnie ważne jest ograniczenie tego składnika.
Czekoladka dla zdrowia
Jeśli jesz dla swojego zdrowia, trzymaj się kilku kostek na tydzień i naprawdę delektuj się tymi kęsami wysokiej jakości ciemnej czekolady! Im wyższy procent zawartości kakao, tym więcej flawonoidów. Co jeśli naprawdę nie możesz się kontrolować? – Jeśli jesteś czekoladoholikiem, nie trzymaj czekolady w domu. Spróbuj kupować mniejsze porcje lub dziel się z najbliższymi.