Przyprawy, które Cię rozgrzeją

Gdy robi się chłodniej częściej mamy ochotę na kojące, gorące napoje, comfort food, wypieki itp. Nie ma nic złego w cieszeniu się ulubionymi smakołykami, ale nadal ważne jest, aby pamiętać o pilnowaniu ilości spożycia cukru.

Prostym sposobem na ograniczenie spożycia dodanego cukru w ​​okresie świątecznym jest używanie  rozgrzewających przypraw, takich jak np. cynamon, który zapewni smak Twoim kubkom smakowym bez cukru. Dodatkowo warto sięgnąć po alternatywy dla tradycyjnego cukru jak ksylitol czy stewia.

Szybki przewodnik po zimowych przyprawach

W tradycyjnej kuchni rozgrzewające przyprawy to czarny pieprz, kardamon, cynamon, imbir, kurkuma, pieprz cayenne. Do tego zestawu warto dodać goździki, gałkę muszkatałową, wanilię, szafran czy anyż.

Kupując przyprawy, możesz kupić całe lub zmielone. Przyprawy mielone są najczęściej używane w przepisach i są wygodniejsze, jednak całe przyprawy mają dłuższy okres przydatności do spożycia.

Jak zmniejszyć ilość cukier dzięki tym przyprawom

Na przykład, jeśli przepis wymaga 1 szklanki cukru, zamiast tego użyj ⅔ filiżanek. Aby zrekompensować zmniejszenie słodkości, do suchych składników dodaj cynamon lub mieszankę przypraw korzennych, które podbiją słodki smak.

Możesz również dodać dodatkowy ekstrakt waniliowy. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli przepis wymaga 1 łyżeczki wanilii, dodanie ½ do 1 dodatkowej łyżeczki zapewni mocniejszą nutę słodyczy.

W przypadku posiłków jak płatki owsiane lub koktajle, pomiń cukrier i dodaj ½ łyżeczki cynamonu lub mieszanki przypraw.

Mieszanka przypraw

Poniższa mieszanka tworzy rozgrzewającą przyprawę. Jeśli chcesz dodać ostrości i pieprzności, dodaj dodatkowy czarny pieprz do smaku i szczyptę cayenne.

  • 5 łyżeczek mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • ⅛ do ¼ łyżeczki czarnego pieprzu lub nawet więcej, w zależności od tego, jak bardzo chcesz kopa